Ampliamento Giardino Ibleo

1998 – 2006
Ragusa Ibla, Sicily
“In the historic center of Ragusa Ibla,
steel and glass overlooking the landscape”

IN THE HISTORIC CENTER OF RAGUSA IBLA, UNESCO HERITAGE SITE. STEEL AND GLASS OVERLOOKING THE LANDSCAPE

The expansion of the Ibleo Garden, a public park, is located in the historical centre of Ragusa Ibla (declared a World Heritage Site in 2003).

In this area a complex of buildings was built in the 50's to contain an electricity station, abandoned in the 80's.

The project is the completion of a single and unified project involving two adjacent areas: the area of pine forest and the area of the former electricity station.

The two projects are a complex where contemporary architecture holds a close dialogue with the reality, stimulating a system that retrieves a space lost by the construction of the plant. The large courtyard, also called "square of the sculptures", is the most important core of the project and it is conceived as a space for meeting and exhibition of outdoor sculptures.

An architectural linear system gravitates around the court and characterizes this; a building housing is located on the west side, leaning against the existing homes and housing the new toilets and a tourist information office.

Design team
Architrend Architecture

Co-design team
Arch. Daniela Bartolotta
Ing. Maurizio Tumino

Client
Private

Location
Ragusa Ibla

Photo
Umberto Agnello

Status
Completed